ȘTIAȚI CĂ?

Știați că?

Germania este țara care produce cea mai mare cantitate de dulciuri?

Producătorii de ciocolată germană reprezintă aproape o industrie de 10 miliarde de dolari pe an. Koln este adesea considerată capitala ciocolatei din Germania. Magazinele de ciocolată din S.U.A. importă adesea ciocolată din oraș pentru a vinde alături de brandurile de ciocolată din S.U.A. Compania Stollwerck Chocolates este una dintre cele mai cunoscute producători de ciocolată din țară; are, de asemenea, uzine de producție în Belgia și Elveția. Alte branduri celebre de ciocolată din Germania includ La Maison du Chocolat, Tortchen și Leonidas Chocolates.

 

Știați că?

Cei mai mari munți din Europa de vest se află la granița dintre Franța si Italia?

Mont Blanc (în traducere din franceză, Muntele Alb, în italiană Monte Bianco), cunoscut și sub denumirea La Dame Blanche ("Doamna Albă") este cel mai înalt vârf din Alpi și din Europa de Vest, situat pe granița dintre Franța și Italia, în apropiere de colțul celor trei frontiere ale celor două țări cu Elveția. Înălțimea lui este de aproximativ 4.810 m, dar variază de la an la an cu câțiva metri, în funcție de căderile de zăpadă și condițiile climaterice.  


Știați că?

Turnul Eiffel este cel mai scump monument din Europa?

Turnul Eiffel, cel mai scump monument al lumii, are o înălţime de 324m şi a fost construit în 1889 pentru Expoziţia Mondială. Este cel mai vizitat monument al lumii, iar în 2011 a atras 7,1 milioane de vizitatori. Peste 200 de milioane de oameni au avut şansa să vadă frumosul turn francez. Valoarea estimată este la 344 miliarde de lire sterline!

Construi în 1889, Turnul a fost conceput de către Emile Nouguier, Maurice Koechlin şi Stephen Sauvestre, angajaţi la Eiffel şi Co. Gustave Eiffel, iniţial reticent cu privire la proiect, a devenit ulterior un mare susţinator al său şi a cumpărat brevetul.

Iniţial acesta urma să servească drept arc de intrare la Expoziţia Universală (1889), un târg mondial ce sărbatorea centenarul Revoluţiei Franceze. Peste 300 de muncitori au lucrat la realizarea construcţiei, unind peste 18.000 de piese de oţel şi folosind aproape două milioane jumătate de nituri. La începuturile sale, publicul a considerat construcţia inestetică, dar azi este percepută drept simbolul oraşului şi una dintre cele mai frapante piese de arta arhitecturală din lume.

Știați că?

Cel mai bun sistem de învățământ din Europa se află în Finlanda?

Majoritatea topurilor făcute de mai multe companii europene și americane clasează Finlanda pe primul loc în ceea ce privește cel mai bun sistem educațional din Europa.                                          Statul finlandez pune accent pe sistemul de învățământ, 14% din bugetul anual fiind direcționat către această ramură.

Sistemul educațional se bazează pe egalitatea de șanse pentru toți copiii, indiferent de mediul socio-economic din care provin. Nu există învățământ privat, sistemul universitar fiind tot de stat. Există doar licee private, însă este interzisă perceperea unei taxe de studiu.

În Finlanda este foarte greu să devii profesor. Pentru a preda la grădiniță trebuie să ai studii universitare, iar pentru a preda la școală este nevoie și de master. Legea obligă fiecare cadru didactic să aibă facultatea absolvită (5 ani de facultate) și un master în pedagogie. Chiar dacă cerințele sunt foarte mari, salariile din învățământ sunt pe măsură. Profesorii finlandezi au printre cele mai mari salarii din Europa.

Întregul sistem educațional este gratuit, inclusiv doctoratul. Elevii au un prânz gratuit în fiecare zi, iar pentru cei care locuiesc la mai mult de 5 km de școală transportul este gratuit.

Copiii sunt înscriși la școală la vârsta de 7 ani și nu dau niciun examen până la vârsta de 16 ani când susțin examenul de absolvire a școlii primare.

Orele de curs durează 45 de minute, axându-se mai mult pe lucruri practice, nu pe noțiuni teoretice, iar temele pentru acasă sunt foarte puține.

Finlanda este țara europeană cu cel mai mare procent al elevilor ce ajung la facultate - 66%, iar 90% dintre elevi promovează liceul. De asemenea, este țara cu cea mai mică diferență din lume între elevii cei mai slabi și cei mai buni.

Știați că?

Cel mai important festival de film se afla la Berlin?

Festivalul Internațional de Film de la Berlin (în germană Internationale Filmfestspiele Berlin), cunoscut și ca Berlinala, este unul din cele mai importante festivaluri de film din lume, care are loc anual la Berlin, în Republica Federală Germania, începând cu anul 1951. Cele mai importante premii acordate sunt Ursul de Aur și Ursul de Argint.

 Ursul de aur (Germană, Goldener Bär) este cel mai mare premiu al festivalului Berlinale și se acordă în trei categorii.

  • Cel mai bun film (lung metraj) - se acordă din 1951,
  • Cel mai bun film (scurt metraj) - se acordă din 1956 și
  • Realizări pentru întreaga carieră (Goldener Bär onorific) - se acordă din 1982

Ursul de Argint

Ursul de argint (Silberner Bär) este un premiu al festivalului, introdus în 1956, care se acordă pentru realizări individuale în actorie, regie și pentru cele mai bune filme de scurt metraj.

Începând cu ediția din 1965 a festivalului, un premiu special a fost introdus, completând Ursul de Aur pentru film de lung metraj. Deși s-a numit Premiul special al juriului (1965-1999) sau Marele Premiu al Juriului (din ediția din 2000) este cunoscut obișnuit ca Ursul de argint (precum categoriile pentru realizări individuale), fiind considerat un al doilea premiu după Ursul de aur.

Similar, în 1978, a fost instituit un premiu Ursul de argint pentru recunoaștere specială, în 2002 s-a premiul Ursul de argint pentru cel mai bun film muzical și începând cu 2008 se acordă și premiul Ursul de argint pentru cel mai bun scenariu.

Știați că?

Că cea mai mare bibliotecă din Europa se află în Paris?

Bibliothèque nationale de France

Situat în Paris, Bibliothèque Nationale de France, este biblioteca națională a Franței. Este repozitoriu al tuturor publicațiilor din țară și are o colecție vastă de articole istorice. Bibliothèque Nationale de France a fost înființată în 1461 și, de-a lungul deceniilor, și-a extins colecțiile. A fost cea mai mare bibliotecă din lume la un moment dat. Biblioteca are peste 40 de milioane de articole catalogate. Departamentul său manuscris deține cea mai mare colecție de articole medievale și moderne din lume. Biblioteca digitală, cunoscută sub numele de Gallica, a fost înființată în 1997, iar în 2017 a pus la dispoziție peste  4 milioane de documente și 500,00 de cărți.

Știați că?

Războiul dintre Grecia și Bulgaria a pornit de la un câine?

În anul 1925 Grecia şi Bulgaria încă se duşmăneau, amintirea confruntărilor din Primul Război Mondial fiind încă vie. Tensiunile erau perpetue de-a lungul frontierei, mai ales într-o zonă numită Petrich. Punctul culminant a fost atins pe 22 octombrie 1925, când un soldat grec a trecut să-şi ia înapoi câinele care trecuse linia de frontieră în Bulgaria, dar a fost împuşcat mortal de o santinelă bulgară. Grecia a invadat imediat localitatea Petrich, dar dezvoltarea războiului a fost oprită de Liga Naţiunilor, care le-a cerut elenilor să se retragă imediat şi i-a obligat la plata unor despăgubiri către Bulgaria, aproximativ 45.000 lire sterline.

 Toate drepturile rezervate
Creat cu Webnode
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți