Gestionarea pandemiei în raport cu U.E.

30.10.2020

U.E. mobilizează toate mijloacele pe care le are la dispoziție pentru a ajuta statele membre să își coordoneze răspunsurile naționale. În același timp, furnizează informații obiective cu privire la răspândirea virusului, la modalitățile eficiente de a o limita și la măsurile luate pentru a repara pagubele economice și sociale provocate de pandemie. Liderii UE s-au reunit prin videoconferință la 29 octombrie 2020 și au discutat despre necesitatea de a consolida eforturile colective de combatere a pandemiei de COVID-19. Discuțiile s-au axat pe politicile privind testarea și depistarea și pe vaccinuri. Liderii au fost de acord că testarea și depistarea sunt esențiale pentru limitarea răspândirii virusului și vor contribui la un control mai bun al situației. Aceștia au avut un schimb de opinii referitor la modul în care s-ar putea promova o abordare comună în ceea ce privește recunoașterea reciprocă, introducerea și utilizarea testelor rapide. Ei vor desfășura lucrări pe baza recomandării Comisiei privind strategiile de testare, prezentată la 28 octombrie 2020.

Măsurile luate de Curtea de Conturi Europeană în contextul pandemiei

”Curtea de Conturi Europeană dorește să mulțumească tuturor celor care depun eforturi pentru a salva vieți și pentru a combate pandemia. În același timp, Curtea își exprimă sprijinul pentru persoanele afectate și familiile acestora. De asemenea, Curtea îndeamnă pe toată lumea să urmeze instrucțiunile de sănătate publică. Instituția noastră continuă să depună toate eforturile necesare pentru a reduce efectul pandemiei asupra personalului său și pentru a reduce la minimum riscurile pentru angajați și pentru familiile acestora. Munca la distanță continuă să fie ferm încurajată ca opțiune preferată, dar personalul care dorește să se întoarcă la sediu are posibilitatea de a face acest lucru, prin rotație, începând din 15 iunie. Totodată, Curtea a făcut tot posibilul pentru a putea oferi în continuare un serviciu eficace de audit public în UE și pentru a publica în timp util rapoarte de audit, avize și documente de analiză. Instituția a procedat la o analiză riguroasă a impactului pe care îl are pandemia actuală de COVID-19 asupra proceselor sale de lucru și asupra documentelor pe care le produce. În urma acestei analize, publicarea a putut fi reluată la jumătatea lunii aprilie. În paralel, programul de activitate pe 2020 a fost revizuit ca răspuns la provocările fără precedent cu care UE și statele membre ale acesteia se confruntă într-o gamă largă de domenii de politică. După caz, sfera sarcinilor în curs ale Curții a fost redefinită, iar abordarea și calendarul de desfășurare au fost adaptate pentru a ține cont de circumstanțele în schimbare. Curtea a decis să suspende patru sarcini și să adauge două analize axate în mod specific pe criza provocată de pandemia de COVID-19. De asemenea, Curtea este pe deplin operațională și în măsură să răspundă la solicitările de aviz referitoare la aspecte legate de COVID-19, așa cum a demonstrat în ultimele luni.”

Planul de redresare pentru Europa 

Pentru a ajuta la repararea prejudiciilor economice și sociale produse de pandemia de COVID-19, pentru a demara procesul de redresare a economiei europene și pentru a proteja locurile de muncă existente și a crea altele noi, Comisia Europeană a propus la 26 mai 2020 un important plan de redresare pentru Europa, bazat pe valorificarea întregului potențial al bugetului UE. La 21 iulie 2020, liderii UE au convenit asupra acestui plan de redresare și asupra cadrului financiar multianual pentru perioada 2021-2027, trasând calea către ieșirea din criză și punând bazele unei Europe moderne și mai durabil. Acum vor urma negocierile cu Parlamentul European, pentru a finaliza urgent lucrările cu privire la toate actele juridice. De îndată ce va fi adoptată decizia privind resursele proprii, aceasta va trebui să fie aprobată de statele membre în cel mai scurt timp, în conformitate cu normele lor constituționale.

Combaterea dezinformării

 Dezinformarea pe tema coronavirusului ia în continuare proporții. Bazați-vă doar pe informații de actualitate publicate de surse oficiale! Vă sugerăm să urmați recomandările autorităților de sănătate publică din țara dumneavoastră și să consultați site-urile relevante ale organizațiilor internaționale și ale UE: ECDC și OMS. Și dumneavoastră puteți combate dezinformarea! Nu distribuiți conținut neverificat, din surse dubioase! Lupta împotriva dezinformării este un efort comun, care implică toate instituțiile europene. UE conlucrează cu platformele online pentru a le încuraja să promoveze surse oficiale, să penalizeze conținutul care se dovedește fals sau înșelător și să șteargă conținutul ilegal și pe cel care ar putea dăuna sănătății sau integrității fizice a oamenilor. 

 Toate drepturile rezervate
Creat cu Webnode
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți