Activitate din cadrul „Uniunea Europeană și tânăra generație”

27.04.2021

Prima școală ce a răspuns cu entuziasm la propunerea noastră de a susține o conferință meet pe tema Uniunii Europene, a fost Școala Gimnazială nr. 20 din Galați, a căror elevi de clasa a VIII-a au îmbrățișat cu căldură ideea de a-și extinde cunoștințele generale în legătură cu UE. 

Deși în primă fază elevii au fost mai tăcuți, iar noi, ambasadorii, plini de emoții, odată cu înaintarea în subiecte a crescut și interesul tinerilor, deorece au intervenit pentru a pune întrebări sau au răspuns la întrebările noastre, fără bariere și cu sinceritate. 

Știind că cel mai eficace mod din care poate rezulta o activitate reușită este o pregătire temeinică, am pregătit o broșură cu detalii generale, din sectoarele politice cele mai importante din UE (Vezi rubrica Proiectele Noastre). Prin ea am putut vedea atât cunoștințele deja implementate ale elevilor, dar am și ajutat la dobândirea altor noi noțiuni.  

Vrând să valorificăm cât mai multe teme, am prezentat generalități pornind de la începuturile UE, continuând cu teme precum: sistemul medical European, educația și cele mai bune țări la capitolul acesta, instituțiile primare și alte detalii legate de aceste subiecte.

De altfel, pentru că este o zonă foarte cunoscută de către tineri, am vorbit și despre călătoriile din zona UE, bifând și subiectul spațiului Schengen și aflând poveștile elevilor vis-a-vis de călătoriile lor în străinătate, impresiile făcute acolo și dorințele de viitor. 

Broșura noastră se încheie cu un subiect foarte dezbătut zilele acestea, doarece pe 22 aprilie a fost Ziua Pământului, iar importanța aducerii la lumină a schimbărilor climatice, efectele negative din urma poluării în masă, dar și ce face concret Uniunea Europeană legat de aceste lucruri, este de o importanță de bază în zilele noastre. Elevilor le-a fost prezentat Pactul Verde European (vezi rubrica News) și le-am cerut sugestii personale de combatere a schimbărilor climatice, atât în zone mici, dar și la nivel continental sau global. Opiniile au fost multiple, iar dorința lor pentru mai bine ne-a bucurat nespus.

Pentru a fixa aceste noi elemente, dar și a vedea stadiul cunoștințelor anterioare, le-am pregătit un joc tip quiz (Vezi rubrica Teste și jocuri interactive), în care am pus atât întrebări însoțite de variante, cât și enunțuri cu adevărat sau fals. Știind că este un test anonim și cu dificultate scăzută, elevii l-au făcut cu bucurie, culminând cu scoruri foarte mari, ceea ce nu a putut decât să ne încânte. 

În încheiere, din dorința de a cunoaște părerile elevilor, dar și a dirigintei prezente la întâlnire, i-am rugat să ne împărtășească gândurile legate de această activitate, mulți răspunzând verbal faptul că a fost o experiență interesantă, iar noi ne-am descurcat foarte bine pentru o primă activitate organizată pe cont propriu. Atât cât ne-a permis timpul, am putut surprinde și câteva mesaje scrise. 

În încheiere, trecând peste emoțiile evidente și unele probleme tehnice, entuziasmul și cooperativitatea elevilor ne-a dat imboldul să ducem totul până la capăt și ne-a oferit pozitivitatea unei noi întâlniri, cu informații UE mai complexe.

 Toate drepturile rezervate
Creat cu Webnode
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți