INFORMAȚII GENERALE

Obiectivele și valorile UE



Obiective


   Uniunea Europeană își propune:

  • să promoveze pacea, valorile europene și bunăstarea cetățenilor săi
  • să ofere libertate, securitate și justiție fără frontiere interne
  • să asigure o dezvoltare durabilă bazată pe o creștere economică echilibrată și pe stabilitatea prețurilor, să mențină o economie de piață deosebit de competitivă care să favorizeze ocuparea integrală a forței de muncă și progresul social și să protejeze mediul
  • să combată excluziunea socială și discriminarea
  • să încurajeze progresul tehnic și științific
  • să consolideze coeziunea economică, socială și teritorială și solidaritatea între statele membre
  • să respecte diversitatea culturală și lingvistică a popoarelor sale
  • să creeze o uniune economică și monetară a cărei monedă să fie euro.


Valori


  Aceste valori sunt parte integrantă din modul european de      viață:

  • Demnitatea umană
  • Libertatea
  • Democrația
  • Egalitatea
  • Statul de drept
  • Drepturile omului


Țările membre


UE nu a avut întotdeauna dimensiunile pe care le are astăzi. Când s-au pus bazele cooperării economice la nivel european, în anul 1951, țările participante au fost Belgia, Germania, Franța, Italia, Luxemburg și Țările de Jos.

De-a lungul timpului, tot mai multe țări au hotărât să adere. În prezent, Uniunea Europeană este alcătuită din 27 de state membre. Regatul Unit s-a retras din Uniunea Europeană la data de 31 ianuarie 2020.

  • Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Tarile de jos, Ungaria

Moneda Euro


Euro este moneda oficială a 19 dintre 27 statele membre ale UE. Introducerea monedelor și bancnotelor euro, în 2002, a fost pregătită timp de peste 40 de ani. Banca Centrală Europeană și Comisia Europeană sunt responsabile cu menținerea valorii și stabilității monedei euro și cu definirea criteriilor de aderare la zona euro.

Tarile care folosesc moneda euro:

  • Austria, Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania

Drapelul Europei


Drapelul european simbolizează atât Uniunea Europeană, cât și, în sens mai larg, identitatea și unitatea Europei. Drapelul prezintă un cerc format din 12 stele aurii pe fond albastru. Stelele simbolizează idealurile de unitate, solidaritate și armonie între popoarele Europei. Numărul stelelor nu are legătură cu numărul statelor membre, cercul fiind un simbol al unității.

Istoria acestui simbol a început în anul 1955. Consiliul Europei,  a adoptat formatul actual al drapelului pentru uz propriu. În anii care au urmat, el a încurajat instituțiile europene, pe măsură ce erau înființate, să adopte același drapel.

În 1985, liderii europeni au transformat drapelul în emblema oficială a Comunităților Europene (care au devenit ulterior Uniunea Europeană). 

Ziua Europei

9 mai

În fiecare an, de Ziua Europei (9 mai) sărbătorim pacea și unitatea în Europa. Data marchează ziua istorică în care a fost pronunțată declarația Schuman. În cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei.

Viziunea sa era de a crea o instituție europeană care să centralizeze și să gestioneze producția de cărbune și oțel. Un an mai târziu, a fost semnat tratatul care prevedea crearea unui astfel de organism. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

Pentru a marca Ziua Europei, instituțiile UE își deschid porțile pentru public la începutul lunii mai, la Bruxelles și la Strasbourg. Birourile locale ale UE din Europa și din întreaga lume organizează diverse activități și evenimente, pentru toate vârstele.


Uniţi în diversitate 


Mottoul Uniunii Europene, "Uniţi în diversitate", a fost folosit pentru prima dată în anul 2000.

Acesta arată că europenii s-au unit pentru a promova pacea şi prosperitatea, acceptând totodată să-şi deschidă spiritul către culturile, tradiţiile şi limbile atât de diverse ale continentului nostru.


Imnul Europei


Melodia care simbolizează UE este un extras din Simfonia a IX-a compusă în 1823 de Ludwig Van Beethoven, compozitorul care a decis să transpună în muzică versurile poemului "Odă bucuriei", scris de Friedrich von Schiller în 1785.

Imnul simbolizează nu numai Uniunea Europeană, ci Europa în sens mai larg. Poemul "Odă bucuriei" exprimă viziunea idealistă a lui Schiller, care își dorea ca toți oamenii să se înfrățească - viziune împărtășită și de Beethoven.

În 1972, Consiliul Europei a transformat "Oda bucuriei" în propriul său imn. În 1985, liderii europeni l-au adoptat ca imn oficial al Uniunii Europene. Fără cuvinte, în limbajul universal al muzicii, acest imn dă glas idealurilor europene de libertate, pace și solidaritate.


Erasmus


Dacă sunteți student, programul Erasmus+ vă oferă șansa de a merge în străinătate pentru a studia sau pentru a urma un stagiu în cadrul unei companii.

Dacă doriți să urmați o parte din studii în străinătate, adresați-vă mai întâi universității dumneavoastră.

Ca student Erasmus+:

  • nu trebuie să plătiţi taxe de înscriere sau de studii universităţii gazdă
  • studiile efectuate în străinătate vă sunt luate în calcul la obţinerea diplomei
  • beneficiaţi de o bursă din partea UE pentru a acoperi cheltuielile de cazare şi de transport.

Programe comune de studiu

Erasmus Mundus vă dă posibilitatea de a urma un program postuniversitar comun oferit de mai multe universități din țări diferite (în unele cazuri, poate fi vorba și de instituții de învățământ superior din afara UE). Veți studia sau veți participa la un proiect de cercetare în cel puțin două țări și veți obține o diplomă comună, dublă sau multiplă. Bursele Erasmus Mundus se adresează studenţilor din UE şi din lumea întreagă.

Parteneriate dincolo de graniţele UE

Bursele Erasmus Mundus sprijină, de asemenea, parteneriatele cu universităţi din mai multe ţări şi regiuni din lume.

Aceste parteneriate le acordă studenţilor europeni burse de studiu în țări din afara UE, iar studenţilor din afara UE burse de studiu în universități europene. Aflaţi mai multe despre parteneriatele care oferă burse de studii pentru cetăţenii ţării dumneavoastră. Pentru informații privind oferta de cursuri, condițiile de admitere și calendarul pentru depunerea dosarelor, vizitați site-urile parteneriatelor.

Către o Europă mai verde și mai durabilă

Apăsați pe imaginea de mai sus pentru a viziona un material video despre Protecția mediului.

Cetățenii UE beneficiază de unele dintre cele mai înalte standarde de mediu din lume. UE și guvernele naționale au stabilit obiective clare pentru a orienta politica europeană de mediu până în 2020 și au definit o viziune pentru perioada 2020-2050, punând în sprijinul lor o serie de programe de cercetare, norme și posibilități de finanțare. Scopuri:

  • protejarea, conservarea și ameliorarea capitalului natural al UE
  • trecerea la o economie verde și competitivă cu emisii reduse de dioxid de carbon și eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor
  • protejarea cetățenilor UE împotriva presiunilor legate de mediu și împotriva riscurilor la adresa sănătății și a bunăstării.

Situații de urgență


116 000: copii dispăruți

Dacă vă dispare copilul, acasă sau în altă țară din UE, puteți suna la 116 000, linia telefonică pentru copii dispăruți. Linia de urgență 116 000 este în prezent disponibilă în toate cele 28 de țări ale UE.

Îl puteți folosi pentru a semnala dispariția unui copil. De asemenea, operatorii care răspund la acest număr pot oferi îndrumări și sprijin pentru familiile copiilor dispăruți.

112: numărul unic de urgență în UE

112 este numărul european de urgență, valabil pe tot teritoriul UE, pe care îl puteți apela gratuit de pe telefonul fix și mobil. Veți intra astfel în contact cu serviciile de urgență - poliție, ambulanță, pompieri.

Pe lângă 112, sunt valabile și numerele naționale de urgență. Numărul unic european (112) este însă singurul pe care îl puteți utiliza pentru a accesa serviciile de urgență în toate țările din UE.

112 este folosit și de unele țări din afara UE, cum ar fi Elveția și Africa de Sud.

Cardul european de asigurări sociale de sănătate

Este un card gratuit cu ajutorul căruia, la nevoie, puteți beneficia de serviciile acordate de unități medicale de stat în timpul unei șederi temporare în oricare dintre cele 27 de state membre ale UE, precum și în Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția, în aceleași condiții și la aceleași tarife ca asigurații din țara respectivă (în unele țări, serviciile sunt gratuite). Prestațiile acoperite includ, de exemplu, prestațiile acordate în legătură cu boli cronice sau existente, precum și în legătură cu sarcina și nașterea. 

 Toate drepturile rezervate
Creat cu Webnode
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți